darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Łosoś z sosem kaparowym i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

łososia w sosie kaparowym kocham, tym razem go urozmaiciłam

Łosoś z sosem kaparowym i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś z sosem kaparowym i serem

 

  • filet z łososia - 250 g
  • 1 spora cebula
  • 0,5 łyżki oleju
  • 50 g sera lazur
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 10 łyżeczek kaparów plus dwie łyżeczki zalewy
  • rozmaryn suszony, sól morska, pieprz, papryka ostra
  • 200 g śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Łosoś z sosem kaparowym i serem
Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu, zawinąć folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Cebulę posiekać drobno, wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem i dusić na małym ogniu, dodać kapary z dwoma łyżeczkami zalewy. Gotować kilka minut, dodać wino i pokruszony ser. Gdy wino odparuje, dodać odrobinę soli, pieprzu i paprykę. Zamieszać, zmniejszyć ogień i zredukować sos, aż zgęstnieje. Polać rybę lub podać obok. Najbardziej smakuje nam takie danie z ryżem:-)
Łosoś z sosem kaparowym i serem
łososia doprawiłam, zawinęłam w folię i upiekłam
Łosoś z sosem kaparowym i serem
do podduszonej cebulki dodajemy kapary z zalewą
Łosoś z sosem kaparowym i serem
po odparowaniu wina dodajemy śmietanę i przyprawy
Łosoś z sosem kaparowym i serem
sos należy zredukować na małym ofniu, żeby zgęstniał

Tagi:

sery ser kapary