Sposób przygotowania:
Łosoś z ziemniakami i selerem
Ziarno soi wypłukać, namoczyć na 12 godzin w dużej ilości zimnej wody, odcedzić. Ponownie wlać dużo zimnej wody i gotować do miękkości mniej więcej przez 2 godziny, dolewając wodę, jeśli się wygotuje. Odcedzić, ostudzić. Dodać 2 łyżki przegotowanej wody i starannie zmiksować. Seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości na parze lub w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Dodać łyżkę masła, przygotować puree. Dodać zmiksowaną soję, wymieszać, przykryć, trzymać w cieple. Filety lekko osolić, oprószyć pieprzem i przyprawą do ryb. Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Dodać pozostałe masło, rozpuścić i na gorącym tłuszczu usmażyć rybę. Podawać z wcześniej przygotowanym puree. Przed podaniem posypać posiekanymi koperkiem i szczypiorkiem.