Sposób przygotowania:
Łosoś zapiekany w sosie śmietanowo - koperkowym
► SOS ŚMIETANOWY : wymieszać koperek z mlekiem i śmietaną.
► Filety z łososia pokroić na 4 kawałki, umyć, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem.
► Duże naczynie żaroodporne (około 26x40 cm) natrzeć czosnkiem, a następnie natłuścić masłem. Plastry ziemniaków układać warstwami w formie, przy tym doprawiać je solą i gałką muszkatołową. Na koniec polać ziemniaki sosem śmietanowo-koperkowym, aż zostaną całkowicie przykryte. W razie potrzeby polać na nie trochę śmietany.
► Naczynie z ziemniakami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w 200C / Termoobieg /. Po około 35 minutach rozłożyć łososia i pomidory na ziemniakach i piec do konca.
► Filety z łososia pokroić na 4 kawałki, umyć, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem.
► Duże naczynie żaroodporne (około 26x40 cm) natrzeć czosnkiem, a następnie natłuścić masłem. Plastry ziemniaków układać warstwami w formie, przy tym doprawiać je solą i gałką muszkatołową. Na koniec polać ziemniaki sosem śmietanowo-koperkowym, aż zostaną całkowicie przykryte. W razie potrzeby polać na nie trochę śmietany.
► Naczynie z ziemniakami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w 200C / Termoobieg /. Po około 35 minutach rozłożyć łososia i pomidory na ziemniakach i piec do konca.