Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: ,,...Na straganie w dzień targowy..."
To ja przebiję zdjęciem stoiska z przyprawami z Kairu - być nie byłam , ale przyprawy z tego targu dostałam ( między innymi susz owoców opuncji, suszone płatki róży , papryczki , pieprz , suszone owoce , świeże daktyle i figi i coś tam jeszcze .
Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Pyza napisał(a): zupa z zielonego groszku i pierogi z mięsem
Ja chcę groszkową z serduchem
Odp: Kryzys na naszym forum
- Forum: Kryzys na naszym forum
Chupnięta jesteś ,,wielka " - mianuję Cię serowarem I klasy ( hi hi
) .Zakładaj wątek o serach .Jak ja się cieszę na taki odzew .Z przyjemnością poczytam co tam nowego odkryłaś
Odp: Odp:
- Forum: Tu serwis ganimy :|
Sprawa natury technicznej to pewnie do Dobrego.
Czy jest możliwa poprawka w działce ,, Przepisy kulinarne.Gotujemy.pl- komentarze " .W tej chwili wyskakują tam jako komentarz przepisy zaraz po opublikowaniu , a dobrze by było gdyby zapisywały się po prostu komentarze tak jak się ukazują .Można by się wtedy rozejrzeć w tym co było komentowane i żeby było widać przed kliknięciem kto komentarz dodał ( bo to też istotne ) . Przekopywanie się przez to w tej chwili jest irytujące .Otwieram niby komentarz - a tu pustki - okazuje się ,że to informacja o tym ,ze przepis jest .Wygląda to jak dubelt z nowych przepisów .Między tym pojawiają sie autentyczne komentarze ale trzeba je wyławiać .
Odp: Kryzys na naszym forum
- Forum: Kryzys na naszym forum
Nie powiem ,że brak aktywności na forum podoba mi się .Wolała bym by było prężniej .Ale jedno co mi się zdecydowanie w tej chwili podoba to to ,że nie ma na forum pyskówek , awantur itp. To one odstraszają ludzi .Prywatnie mogę powiedzieć ,ze wcale nie jest nudno. Może nie widać tego na forum , ale dyskusje na interesujące użytkowników tematy toczą się na prywatnych ( między dwoma osobami na konkretny temat ) , w komentarzach do przepisów - miedzy kilkoma osobami na tematy mające źródło w przepisie lub jego składnikach .A że nie odbywa się to publicznie .No cóż może to sygnał ,że właśnie takie niekontrolowane rozmowy do których każdy może się wtrącić i namieszać nie wszystkim się podobają .
A jeśli chodzi o debaty na tym innym forum ( zwracam się do Bahusa -) ( jednocześnie wyjaśniam ,że wcale nie chodzi o stronę na której Bahus jest moderatorem ) - to zobacz - zaczęła się fajna rozmowa na konkretne tematy i co ? Znów się komuś nie podobało - bo nie w tej działce , bo po raz drugi . Dla mnie to sygnał ,że czasem nie ma znaczenia merytoryczna rozmowa tylko to ze ktoś się z kimś sprzecza - a im bardziej niegrzecznie tym lepiej .
Proponuję by wszyscy którzy chcą pogadać na merytoryczne tematy po prostu rozmawiali .Darujmy sobie złośliwości .
Bahus ! Z tego wszystkiego nie sprawdziłam czy tu tez wstawiłeś zdjęcia z targu we Francji. Chętnie bym posłuchała o tych dobrociach widocznych na zdjęciach .
Kazik ! Daj trochę informacji o swoich ziołach .
Do Chupniętej mam prośbę o podpowiedzi co do serów bo ciekawe kupuje .
Pyzuniu - dawaj podpowiedzi o grzybkach bo jesteś skarbnicą .
A wszystkich innych namawiam do dzielenia się wiadomościami - możemy się wiele od siebie nauczyć .
I mimo wszystko podoba mi się spokój jaki panuje na stronie ( mówie o braku wzajemnych ataków )
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Podpatrując Pyzę .Tak mnie fascynują te zdjęcia z koperkiem że nie wytrzymałam .Narobiłaś mi Pyzuniu apetytu na ryż .To dziś jako dodatek do mięska ( gotowiec z zamrażarki ) jest ,, Ryż pieczarkowy " - w dodatku podany wg Pyzy ( Bardzo mi się ten pomysł podoba , sałatkę na wieczór też tak podam , chyba się na mnie nie obrazisz ? - obiecuję ,ze nie będę nadużywać Twojego ,, znaku firmowego )
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Pyzuniu ! A mnie pociąga ten kopereczek . Już któreś zdjęcie , które mnie zniewala .To zaczyna być Twój znak firmowy .Pięknie Ci te zdjęcia wychodzą .O smaku potraw nie będę nic mówić bo jak zaczynam wyobrażać sobie smak to ślinianki mi pracują i zaczyna to być niebezpieczne dla klawiatury .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Dziś zupka - ,, Barszcz czerwony z fasolą "
Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Pyza napisał(a): Bunia, trzeba było nazwać "świnka w tropikach"
A właśnie , że nie - ma być świninka to takie słówko klucz - tak na kotlety schabowe mówi mój wnuczek .Świnka to żywa a na talerzy świninka i już ()
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Na dworze zimno - to zachciało się trochę ,, ciepełka " choć na talerzu.
Dziś ,, Świninka w tropikach " ( czyli prozaicznie schabowe z owocami i curry ).