Odp: Odp: Masło smakowe

Uwielbiam masła smakowe. Osobiście dodaję do nich drobno posiekany szczypiorek lub zmiażdżony czosnek. Nie oddaję soli, bo jakoś mi nie pasuje. Wolę bez niej Mój mąż za to woli mało z dodatkiem koperku i ostrego świeżego chili

Ciasto drożdżowe

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe dłużej zachowało świeżość i puszystość? Mam z tym problem W dniu upieczenia ciasto jest puszyste i delikatne. Niestety następnego dnia już nie można tego o nim powiedzieć. Co jest przyczyną? Przykrywanie ciasta nic nie dało Macie jakiś sposób jak temu zaradzić?

Odp: Pianka na galaretce

Piankę zrobisz gdy ubijesz szklankę mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO z rozpuszczoną i ostudzoną ( ale nie ściętą) galaretką. Galaretkę rozpuść w mniejszej ilości wody.

Budyń podchodzi wodą

Gotowałam ostatnio budyń dla dzieci. Niby nic nadzwyczajnego, ale jeszcze dobrze nie zastygnął, a podszedł wodą. Robię budyń już wiele lat i jeszcze nigdy nie spotkało mnie coś tak dziwnego. Co mogło być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Makaron lasagne

Mąż kupił jakiś czas temu makaron do lasagne. Siedzi i siedzi mi ten makaton i miejsce zajmuje. Do czego ( nie licząc lasagne) można jeszcze wykorzystać taki makaron? Macie jakiś pomysł?

Popcorn na słodko

Jak zrobić popcorn na słono każdy wie, ale jak zrobić taki popcorn na słodko? W którym momencie oddaje się cukier i ile się go dodaje w stosunku do użytej kukurydzy?
Robił ktoś taki popcorn i poratuje mnie radą?

Robaczywe owoce kontra sklep

Zaczyna się sezon na świeże owoce. W jednym ze sklepów właścicielka odkupuje od zwykłych ludzi owoce, a potem jest sprzedaje Dowiedziałam się o tym niestety po fakcie). Problem w tym, że większość tych owoców jest robaczywa. W zeszłym roku tak straciłam 20 zł. Kupiłam 4 kg czereśni. Przyszłam do domu i na 4 kg tych owoców tylko 20 czereśni nadawało się do jedzenia. Reszta była z robakami. Jeszcze tego samego dnia poszłam do tego sklepu i poprosiłam o wyjaśnienie. Pani oburzona powiedziała że to urok owoców. Ani nie oddała mi pieniędzy ani nie dała innych owoców. Dziwne, że jak kupuję owoce na targu nie ma w nich ani jednego robaka. Można je jeść garściami.

Jak to jest z takimi owocami? Można w sklepie sprzedawać takie owoce od "zwykłych" ludzi? A potem udawać, że nic się nie stało jak klient przyjdzie z taką ilością owoców z mięsną wkładką?
Z tego co zauważyłam tego dnia nie tylko ja przyszłam tam z tymi czereśniami. A kobieta zamiast je wycofać to nadal je sprzedawała :/

Agar agar

Stosował ktoś z Was coś co się nazywa agar agar? Ile się tego daje? Tyle co żelatyny czy może więcej, a może mniej? Dostałam od znajomej kilka łyżek na próbę i szkoda by było, żeby się zmarnowało. Do czego najczęściej dodajecie ten agar?

Żelki domowej roboty

Jak to zwykle bywa dzieciaki uwielbiają żelki każdego rodzaju. Bez względu czy są słodkie czy kwaśne, że usta na drugą stroną wywija Znacie sposób na żelki domowej roboty? Takie bez zbędnej chemii? Chciałam takie zrobić dla moich pociech i ich kolegów i koleżanek, które w najbliższym czasie tłumnie nas odwiedzą. Najpierw jednak wolałabym przetestować je na sobie i mężu

Odp: Ciasto francuskie

Jeszcze mi się nie zdarzyło kupić ani znaleźć w jakimkolwiek sklepie ciasta francuskiego z masłem. Ostatnio postanowiłam, że sama je zrobię. Moja babcia była w robieniu tego ciasta mistrzynią ( kiedyś przecież takich ciast w sklepach nie było). Jej kremówka miała tyle warstw, że nie można było od niej oczu oderwać. Warto zajrzeć do jej zapisów i wyszperać ten stary i zapomniany przepis.