Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?
- Forum: Jaką macie pogodę za oknem?
U nas też mroźno choć na czwartek zapowiadają słoneczną pogodę. Może nie będzie to mega mroźny słoneczny dzień
Staż w Gotujmy: 3276 dni
Miasto: -
U nas też mroźno choć na czwartek zapowiadają słoneczną pogodę. Może nie będzie to mega mroźny słoneczny dzień
Ja kupuję w zoologicznym mieszankę nasion dla ptaków. Mam nadzieję, że to co trzeba wydziobią i nic nieproszonego mi pod oknem nie wyrośnie
Kleoo napisał(a): Polecam kurczaka w cieście francuskim Wystarczy kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek z ulubioną przyprawą, nałożyć na niego farsz z pieczarek z żółtym serem lub farsz ze szpinaku, sera feta i czosnku a po zawinięciu wystarczy ułożyć go na środku kawałka ciasta, boki pokroić w paski i zawijać jak na chałce. Całość piecze się około 40 min w temperaturze 180 stopni i jest pyszna!
Jak robisz taki farsz z pieczarek lub szpinaku? Przesmażasz na patelni i zagęszczasz czy może jakoś inaczej się do tego zabierasz? Zaciekawił mnie Twój przepis i z chęcią bym go zrobiła
skuter5 napisał(a): Co zrobić, żeby galaretka, którą wylewamy na ciasto ( biszkopt) nie spłynęła do środka biszkopta lub na blachę, tylko została tam gdzie ma być, czyli na masie położonej na biszkopcie? Próbowałem już z trzema rodzajami mas ( maślaną, budyniową i bitą śmietaną) i za każdym razem efekt ten sam - galaretka wszędzie tylko nie tam gdzie chciałem
Ja przez dłuższy czas nie robiłam ciast z galaretkami, bo tak jak piszesz galaretka była wszędzie tylko nie tam gdzie być powinna. Dopiero jak zrobiłam tak jak radzi Ci ciasteczka to wszystko było jak należy
Super pomysły. Wykorzystam pomysły na koreczki. Nie pomyślałam o fondue. Zrobię dzieciakom niespodziankę i takie fondue przygotuję razem z koreczkami.
Nie wiem jak u Was, ale u nas zimno jak nie wiem co. Ostatnio miałam na termometrze tylko -26 stopni. Ciężko było z domu wyjść. Zimna woda w kranie była lodowata, aż ręce robiły się czerwone A jak u Was przy tej pogodzie?
Dzięki kochane Masa maślana ostatnio mi nie wychodzi ( zawsze mi się rozwarstwia:/) spróbuję zatem ten dżem morelowy. Będę jednak nadal walczyła z tą masą maślaną i przy kolejnym wypieku z masą plastyczną z niej skorzystam
Planuję robić tort obłożony masą plastyczną. Czym posmarować tort, żeby masa się nie rozpuściła, ale jednocześnie dobrze do niego przywarła?
Z czym najczęściej serwujecie mięso drobiowe? Stawiacie na same warzywa czy może podajecie go też z kaszą lub ryżem?
misia5 napisał(a): mocsłodkości napisał(a): Poszukuję dobrego zawsze udającego się przepisu na pasztet. Ostatnio upiekłam jeden i sypał się niemiłosiernie. Nie dało się go normalnie zjeść. Wyjadaliśmy łyżkami z formy :/
Zerknij na te przepisy: https://gotujmy.pl/pasztet-z-krolika-z-lesnymi-grzybami,przepisy-krolik-przepis,217462.html https://gotujmy.pl/pasztet-z-krolika-w-otulinie-parmenskiej,przepisy-pasztet-przepis,173125.html https://gotujmy.pl/pasztet-z-krolika-w-boczkowym-plaszczyku,przepisy-krolik-przepis,212909.html https://gotujmy.pl/pasztet-z-krolika-i-fasoli,przepisy-krolik-przepis,217342.html https://gotujmy.pl/pasztet-z-krolika,przepisy-pasztet-przepis,245998.html Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu
Zrobiłam jeden z pasztetów. Wyszedł wyśmienity. Delikatny, aromatyczny i jest idealny do rozsmarowywania na pieczywie. To pierwszy pasztet, który smakuje całej naszej rodzinie.