Odp: Wycinka drzew

ciasteczka napisał(a): U Was też znikają drzewa w oka mgnieniu? U nas krajobraz zmienił się nie do poznania. Aż strach pomyśleć co będzie dalej. Ptaki już nie potrafią się odnaleźć, bo straciły swoje gniazda. Wiatr dmie ze zdwojoną siłą, bo nic nie stoi mu na przeszkodzie i nie zwalnia jego siły. Latem nie będzie nawet odrobiny cienia. Wszystko wyrżnęli


U nas też drzewostan się skurczył. Ludziom dosłownie odbiło. Zdrowe ładne drzewa wycinają. Oby szybko tą ustawę zmieniono, bo za chwilę nie będzie miał kto tlenu produkować :/

Odp: Cukier

  • Forum: Cukier

skuter5 napisał(a): Jakiego cukru najczęściej używacie do wypieków? Wolicie biały czy może trzcinowy? A może jeszcze inny?


Ja używam białego cukru. Trzcinowego do kawy i herbaty

Kurczak z rożna jak długo się robi?

W piekarniku mam opcję rożna. Choć mam ten sprzęt już jakieś 3 lata to go nie używałam. Wie ktoś może jak długo się takiego kurczaka robi? Nie chciałabym go spiec na wiórek

Mięso ze słoika jak długo można przechowywać?

Zrobiłam domowe mięso w słoiku. Mam pytanko jak długo można je przechowywać? Niestety w zeszycie mamy nie było na ten temat informacji, a mama już nie pamięta. Wolałabym nie zrobić nikomu krzywdy

Odp: Odp: Odp: Odp: Co na postny obiad?

Ja zrobiłam zielone naleśniki z serem Problem miałam z zupą, bo jak to obiad bez zupy Zrobiłam więc jarzynową na bulionie warzywnym

Odp: Odp: Odp: Czego nigdy nie może zabraknąć?

U mnie nie może zabraknąć mąki, jajek, masła cukru, bakalii i świeżych warzyw i owoców. Mam też zawsze drożdże, bo gdyby przypadkiem zabrakło pieczywa mogę wyczarować domowe bułeczki

Sushi - jaki ryż?

Chciałabym zrobić sushi. Jednak w tej materii jestem laikiem i nie wiem jaki ryż będzie najlepszy. Można użyć zwykłego ryżu czy muszę kupić jakiś specjalny? Jeśli jakiś specjalny to jaki? Będę wdzięczna za pomoc.

Odp: Biszkopt na roladę

biedroneczki napisał(a): Czemu biszkopt na roladę rośnie jak szalony? Co bym nie zrobiła i jakiego przepisu bym nie użyła biszkopt zawsze mi rośnie. Jakbym go robiła w małej blasze to rozumie, ale ja go robię w dużej i robię z jednaj porcji. A ten mi rośnie tak, że mogę go na dwa blaty podzielić.


Ja piekę roladę z takich składników:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie standardowe jak na roladę. Jajka ubić z cukrem na puszysto. Ostrożnie dodać przesiane sypkie składniki. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę. Upiec, przełożyć na ścierkę i zwinąć roladę. 

Odp: Biszkopt kontra termoobieg

skuter5 napisał(a): Jak pieczecie biszkopt? Używacie termoobiegu czy lepiej go unikać w przypadku tego rodzaju ciast?


Ja biszkopty piekę bez termoobiegu. Z termoobiegiem nagrzewam piekarnik, bo jest szybciej  Potem przełączam na góra dół i tak piekę biszkopt. 

Odp: Odp: Odp: Biszkopt z galaretką

Cenna rada. Zastosowałam ją i po raz pierwszy udało mi się ciasto Rodzinka była zachwycona