kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Lukier królewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czasami każdej z nas zdarza się że coś w kuchni nie wyjdzie. Sama często miałam problem z konsystencja lukru lub jego zbyt szybkim twardnieniem. Z tym lukrem to niemożliwe. Jest gęsty, nie spływający i idealny do lukrowania ciast i ciasteczek.

 Lukier królewski Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lukier królewski

 

  • białko jajka rozm. M
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny lub białego octu winnego
  • ewentualnie barwniki w proszku

Sposób przygotowania:

Lukier królewski
Białka oddzielić od żółtek dzień wcześniej. Przechować w szczelnie zakrytym pojemniczku w lodówce. Zabieg ten ma na celu wzmocnienie białka, jednak nie jest konieczny. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 15 minut na najniższych możliwych obrotach miksera. Powolne ubijanie zapobiega powstawaniu pęcherzyków powietrza, które z kolei powodują pękanie lukru.
 Lukier królewski
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 15 minut na najniższych możliwych obrotach miksera.

Tagi:

jajko jajka