ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Lukrowane aniołki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne.Bardzo uwielbiają je dzieci.

Lukrowane aniołki

Składniki:

Lukrowane aniołki

 

  • Składniki na ok. 50 aniołków
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • jajko
  • 20 dag masła
  • żółtko
  • łyżka mleka
  • 12 dag cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • srebrne i złote i cukrowe groszki

Sposób przygotowania:

Lukrowane aniołki
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wbić jajko,dookoła umieścić kawałki masła. Dodać cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wyrobić na gładko. Zawinąć w folię, schłodzić (2 godz.). Rozwałkować na posypanym mąką blacie na placek o grubości. 4 mm.Za pomocą foremek w kształcie aniołków wycinać z niego figurki..Dwie blachy wyłożyć papierem pergaminowym, umieścić na nich przygotowane ciastka.Żółtka wymieszać z mlekiem, posmarować nim aniołki.Kolejno wsuwać do nagrzanego piekarnika,piec 10 min. w temp.200 st.Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym.Lukier umieścić w foliowej torebce (ściąć róg) i posmarować nim aniołki. Udekorować groszkami.
Aniołki można powiesić na choince.

Tagi:

jajko jajka