Sposób przygotowania:
Lumaconi z pesto i kurczakiem
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić kurczaka, posypać solą i pieprzem. Usmażyć. Wlać śmietankę 30%, dodać zielone Pesto (można oczywiście użyć domowego, ja nie miałam, a z założenia to danie miało być ekspresowe, użyłam gotowego). Zamieszać i dusić 5 minut. W tym czasie na osolony wrzątek wrzucić makaron i gotować 15 minut (na opakowaniu podano czas 15-17 minut, chciałam aby zachował swój ciekawy kształt i był lekko twardy). Odcedzić, nie przelewać zimną wodą!Makaron wrzucić z powrotem do garnka, wlać sos i zamieszać bardzo delikatnie. Nałożyć porcje na talerze, ułożyć przekrojone kuleczki mozzarelli, pomidory i udekorować bazylią