Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Maczanka włościańska (Białoruś)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Wieprzowinę i kiełbasę pokroić w kawałki i obsmażyć. Mąkę rozprowadzić zimną

Maczanka włościańska (Białoruś)

Składniki:

Maczanka włościańska (Białoruś)

 

  • 250 g mięsa wieprzowego
  • 200 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 100 g słoniny
  • 2 łyżki mąki
  • listek laurowy
  • seler
  • sól

Sposób przygotowania:

Maczanka włościańska (Białoruś)
Wieprzowinę i kiełbasę pokroić w kawałki i obsmażyć. Mąkę rozprowadzić zimną wodą, po czym wlać do gotującej się wody, mieszać aż do utworzenia się rzadkiej polewki. Dodać listek laurowy, seler, sól, drobno posiekaną i podsmażoną cebulę oraz kawałki słoniny, wieprzowiny i kiełbasy, a następnie wstawić na 25 minut do gorącego piekarnika. Maczankę podajemy z blinami lub gotowanymi ziemniakami.