Majonez

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jajo sparzyć wrzątkiem, oddzielić białko (potrzebne jest tylko żółtko), wrzucić

Majonez

Składniki:

Majonez

 

  • jajo

 

  • łyżka musztardy

 

  • kubeczek 150 ml jogurtu naturalnego lub kefiru

 

 

  • Vegeta

 

 

Sposób przygotowania:

Majonez
Jajo sparzyć wrzątkiem, oddzielić białko (potrzebne jest tylko żółtko), wrzucić do miski, dodać musztardę, Vegetę i rozcierać gałką do ucierania mas. Ucierać cały czas dodając powoli oleju. Gdy otrzymamy już bardzo gęstą masę dodajemy jogurt (lub kefir, można też śmietanę, ale zawiera dużo tłuszczu) w takiej ilości, aby nie stał się za rzadki. Doprawić do smaku przyprawami.