misiol

misiol

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

Majonez z rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Majonez z rzeżuchą i kefirem to lżejsza i mniej kaloryczna wersja.

Majonez z rzeżuchą

Składniki:

Majonez z rzeżuchą

 

  • 1 żółtko
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól do smaku
  • rzeżucha
  • kefir

 

Sposób przygotowania:

Majonez z rzeżuchą
Trzeba pamiętać, aby żółtko i olej miały jednakową temperaturę, by dokładnie się ze sobą zmieszały. Do żółtka ostrożnie wlewać olej, gdy masa będzie jednolita, dodać sok z cytryny, miód, musztardę i posolić. Dodać drobno posiekaną rzeżuchę i kefir w stosunku 1:1.