Sposób przygotowania:
Majonez z wędzonego Tofu
Zrobienie tego ,,majonezu"- sosu jest bardzo proste . Kruszymy Tofu i wrzucamy do malaksera .Dodajemy kilka łyżek olju i ucieramy na pastę. A potem dolewamy olej po kilka łyżek sprawdzając kiedy osiągniemy pożądana gęstość ( zależy do czego chcemy go użyć - czy do polania sałaty wtedy bardziej płynny , czy do sałatki wtedy gęściejszy ). Przelewamy z malaksera do miseczki i doprawiamy do smaku musztardą , cukrem, solą i białym pieprzem. Nie mam pojęcia jak to wygląda jeśli o przechowywanie - ile może stać ale ponieważ robi sie błyskawicznie to nie widzę przeszkód by robić go w miarę potrzeby. Użyłam go do polania konserwowego groszku ( udekorowałam czerwoną papryką ) .Resztę dodam do sałatki na kolację ( pewnie będzie to totalny misz-masz tzn. kapusta pekińska, pomidor, ogórek, papryki, Feta, rzodkiewka , szczypior ). * ma bardzo ciekawy smak przez ten wędzony posmak. Mam zamiar sprawdzić kiedyś taki sos z normalnego tofu z chrzanem , miodem i innymi dodatkami .
Ankha