Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Majonez z wędzonego Tofu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jak to zwykle bywa jak już zaczynam eksperymenty z jakimś produktem czy przyprawą to ,, do bólu". Tak też jest z Tofu.

Majonez z wędzonego Tofu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Majonez z wędzonego Tofu

 

  • 1/3 kostki wędzonego tofu ( ok. 7 dag )
  • 1/3-1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • musztarda ( ja użyłam sarebską )
  • szczypta cukru ( można dać trzcinowy )
  • szczypta soli ( dałam morską )
  • biały pieprz mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Majonez z wędzonego Tofu
Zrobienie tego ,,majonezu"- sosu jest bardzo proste . Kruszymy Tofu i wrzucamy do malaksera .Dodajemy kilka łyżek olju i ucieramy na pastę. A potem dolewamy olej po kilka łyżek sprawdzając kiedy osiągniemy pożądana gęstość ( zależy do czego chcemy go użyć - czy do polania sałaty wtedy bardziej płynny , czy do sałatki wtedy gęściejszy ). Przelewamy z malaksera do miseczki i doprawiamy do smaku musztardą , cukrem, solą i białym pieprzem. Nie mam pojęcia jak to wygląda jeśli o przechowywanie - ile może stać ale ponieważ robi sie błyskawicznie to nie widzę przeszkód by robić go w miarę potrzeby. Użyłam go do polania konserwowego groszku ( udekorowałam czerwoną papryką ) .Resztę dodam do sałatki na kolację ( pewnie będzie to totalny misz-masz tzn. kapusta pekińska, pomidor, ogórek, papryki, Feta, rzodkiewka , szczypior ). * ma bardzo ciekawy smak przez ten wędzony posmak. Mam zamiar sprawdzić kiedyś taki sos z normalnego tofu z chrzanem , miodem i innymi dodatkami .
Majonez z wędzonego Tofu
Porcja wedzonego tofu przygotowana do robienia majonezu
Majonez z wędzonego Tofu
Tofu zmiksowac z kilkoma łyzkami oleju na pastę
Majonez z wędzonego Tofu
Powoli dolewać resztę oleju aż do osiągnięcia pożądanej gestosci
Majonez z wędzonego Tofu
Doprawic musztardą- cukrem-solą- pieprzem do smaku