zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Mak.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na przepyszny mak.

  Mak.

Składniki:

Mak.

 

  • 25 dag maku
  • 25 dag cukru
  • bakalie
  • aromaty

 

Sposób przygotowania:

Mak.
Mak przesiać przez isto, zalać wrzątkiem i zostawić na co najmniej 3-4 godziny, gdy czasu brakuje - po zalaniu wrzątkiem nie zdejmujemy do z ognia, lecz mieszając, aby się nie przypalił, gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Odcedzić, zostawić na sicie, by dobrze odciekło. Z cukry i 3/4 szklanki wody ugotować syrop do nitki, no to wsypać cały mak, wymieszać, dodać bakalie. Do ciasta używać maku ostudzonego. Smacznego

Tagi:

mak bakalie mak