jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Makaron Al Capone

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Makaron zasmażany z kawałkami kurczaka i brokuła w śmietankowym sosie o czosnkowym aromacie:)

Makaron Al Capone

Składniki:

Makaron Al Capone

 

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • ½ opakowania drobnego makaronu z dziurkami
  • 1 brokuł
  • 250 ml słodkiej śmietany 12%
  • olej do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron Al Capone
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odcedzić i pozostawić pod przykryciem.

Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, uważając by się nie rozgotował. Odcedzić z wody.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i wrzucić na rozgrzany, najlepiej na dużej patelni olej i smażyć, aż będzie rumiany, a następnie wrzucić do niego kolejno ugotowany makaron, brokuły i wszystko delikatnie wymieszać, ciągle podgrzewając na małym ogniu.

Następnie dodać rozgniecione ząbki czosnku, zalać wszystko śmietanką, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż śmietanka zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając, by potrawa się nie przypaliła. Można przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.