Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Makaron bolognese w nowej odsłonie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczne bolognese to makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Bolognese w moim wydaniu zawiera też paprykę, która wzbogaca smak sosu.

Makaron bolognese w nowej odsłonie

Składniki:

Makaron bolognese w nowej odsłonie

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 małe papryki lub 1 duża
  • 4 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 200 g ulubionego makaronu
  • Ser grana padano
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej
  • Olej

Sposób przygotowania:

Makaron bolognese w nowej odsłonie
Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę, kroimy na mniejsze kawałki. Papryki kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i paprykę, podsmażamy i dusimy, aż zmiękną. Dodajemy mięso, smażymy. Doprawiamy sos solą, pieprzem i przyprawą do kuchni włoskiej. Wrzucamy pomidory i smażymy, aż pomidory będą się rozpadać, a sos się zagęści.

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem. Na wierzch sypiemy płatki sera grana padano.