Sposób przygotowania:
Makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami-Kapustę poszatkować i ugotować / al dente/ w osolonej wodzie.
-Mięso mielone doprawić do świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym.
-Dodać zmiażdżony czosnek , majeranek , paprykę , wyrobić na gładką masę i uformować malutkie kuleczki .
-Posiekać cebulę , zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną papryczkę.
-Kuleczki mięsa przełożyć na patelnię z cebulą i smażyć chwilę z każdej strony.
-W międzyczasie ugotować makaron .
- Kapustę odsączć z nadmiaru wody , przełożyć na patelnię z mięsem, a następnie wsypać ugotowany, odcedzony makaron i żółty ser pokrojony w drobna kostkę/ lub starty na grubej tarce/.
-Trzymając patelnię na małym ogniu całość delikatnie wymieszać /można dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu/,doprawić ewentualnie do smaku.
-Makaron przełożyć na talerze , udekorować kolorowym pieprzem.
Makaron gryczany można zastąpić innym makaronem razowym lub orkiszowym.
Zobacz jak zrobić Makaron razowy z domowym pesto >>>
kołczu
cris
Rzeczywiście danie pyszne, szkoda tylko ,że makaron gryczany jest jeszcze u nas tak mało popularny.........