Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Makaron penne -Milena-

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pachnące włoskimi wakacjami szybkie i łatwe danie z makaronem. Przepis na 4 porcje.

Makaron penne -Milena-

Składniki:

Makaron penne -Milena-

 

  • 400 g makaronu penne
  • nieduża cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 400 g pieczarek
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki śmietany
  • odrobina żółtego sera
  • sól i pieprz
  • bazylia otarta

Sposób przygotowania:

Makaron penne -Milena-
Makaron gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody tak, by był al dente. Mięso mielone zaczynamy podsmażać na dużej patelni. Po chwili - ok 3 minutkach - należy wkroić drobno cebulkę. Kiedy mięso i cebula zaczną się rumienić, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy dalej i mieszamy często, można podlać odrobinę wodą, jeśli pieczarki puszczają niedużo soku, by mięso się nie spaliło. Kiedy pieczarki ściemnieją dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i i przecier pomidorowy. Następnie dodajemy śmietanę - więc warto przestudzić wcześniej patelnię - i otartą bazylię. Podgrzewamy ponownie do pożądanej temperatury. Sos podajemy na odcedzonym makaronie, na końcu przyozdabiamy odrobiną startego żółtego sera. SMACZNEGO!