cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Makaron penne z kremem cukiniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wciaż jestem zabiegana i dlatego proponuję szybkie, proste,smaczne letnie danie makaronowe .

Makaron penne z kremem cukiniowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron penne z kremem cukiniowym

 

  • /2 porcje/
  • 160 g makaronu penne rigate
  • 1 młoda cukinia /ok.200 g/
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml słodkiej śmietany/do gotowania/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startaego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaron penne z kremem cukiniowym
-Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu. -Cukinię dokładnie umyć/ nie obierać / i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. -Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie wraz z ząbkiem czosnku. -Po chwili smażenia czosnek usunąć.-Dodać startą cukinię i mieszając dusić chwilę do odparowania nadmiaru płynu. -Wlać śmietankę, wymieszać z cukinią , doprawić do smaku, i podgrzewać do momentu zagotowania. -Ugotowany, odcedzony makaron przesypać do warzyw, posypać startym parmezanem i staranniepołączyć składniki. -Przełożyć na talerze, udekorować zieloną pietruszką.
Makaron penne z kremem cukiniowym
Podsmażyć na oliwie cebulę czosnek a następnie dodać startą cukinię.
Makaron penne z kremem cukiniowym
Do podsmażonych warzyw wlać śmietankę i mieszając podgotować.
Makaron penne z kremem cukiniowym
Ugotowany i odcedzony makaron wsypać na patelnię i wymieszać.