Sposób przygotowania:
makaron penne z kurczakiem na ostro
Makaron ugotować zgodnie z włoską zasadą na 100 g makaronu, litr wody i łyżeczka soli, czyli w 4 litrach wody, 4 łyżeczkach soli z dodatkiem kostek do makaronu i 1 łyżką oliwy, makaron musi być al dente. Odcedzić, wyłożyć na talerz, położyć obok kawałek kurczaka na ostro, z sosem wykonanym wg przepisu: Udka podzielić na pół, każdy kawałek natrzeć przyprawą Smak Lata i marynatą pikantną i usmażyć na 1 łyżce oleju dokładnie z każdej strony. 500 ml wody podlać kurczaka i dusić do miękkości pod przykryciem. 2 łyżeczki skrobi wymieszać z małą ilością wody, dodać do kurczaka, dusić aż sos zgęstnieje, kurczaka wyciągnąć i drobno pokroić.