Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Makaron penne zapiekany z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i sycące danie obiadowe w stylu włoskim.

Makaron penne zapiekany z mięsem

Składniki:

Makaron penne zapiekany z mięsem

 

  • makaron penne- 500g,
  • mięso mielone- 350 g,
  • czosnek- 3 ząbki,
  • papryka czerwona- 2 szt,
  • olej do smażenia,
  • czubrica - 1 łyżeczka,
  • oregano- 1 łyżeczka,
  • przecier pomidorowy- 2 łyżki,
  • ser żółty typu gouda- 200g,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Makaron penne zapiekany z mięsem
Penne ugotować al dente. Zahartować. Na wrzący olej wrzucić trzy drobno posiekane ząbki czosnku i chwilę smażyć. Dodać mięso i smażyć dalej. Przyprawić czubricą i oregano. Paprykę umyć pokroić w kostkę i dołożyć do mięsa. Po około 10 minutach dodać przecier pomidorowy. Do naczynia żaroodpornego wsypać warstwę makaronu na nią warstwę startego sera, potem warstwę mięsa, warstwę sera, warstwę makaronu i na koniec warstwę sera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Zapiekać w temperaturze około 200 stopni przez około 25 minut.