pchelka79

pchelka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Makaron ryżowy na żółto z brukselką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

jedz na zdrowie króliczku

Makaron ryżowy na żółto z brukselką

Składniki:

Makaron ryżowy na żółto z brukselką

 

  • 1 op. makaronu ryżowego wstążki
  • 700 g brukselki
  • 1 mozzarella
  • 10 plastrów baleronu dojrzewającego
  • 1 op. pomidorów z bazylią i oregano
  • 1 łyżeczka pasty z kolendry
  • szczypior
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy na żółto z brukselką
• makaron wrzucić do zagotowanej wcześniej wody z dodatkiem kurkumy, • trzymać pod przykryciem ok. 3 minut, • odcedzić, przelać zimną wodą, • brukselkę ugotować, odcedzić, • dodać do garnka z brukselką pomidory, dusić pod przykryciem kilka minut, • w międzyczasie dodać zmiażdżony czosnek, pastę z kolendry i przyprawy, • baleron pokroić w plastry i usmażyć na chrupko, • na talerz wyłożyć makaron i porcje brukselki, • posypać szczypiorkiem, baleronem i porwaną mozzarellą