Sposób przygotowania:
Makaron ryzowy w krewetkowym leczo
Makaron ryzowy sporządzamy wg przepisu na opakowaniu. Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa obieramy i myjemy, pomidory sparzamy i ściągamy skore. Na patelni posmazamy na oleju cebule z papryka, które posypujemy lyzka cukru i sola. Dodajemy bardzo cienko pokrojona (wczesniej umyta i obrana z ,,nici’’) łodygę selera, mieszamy, lekko posypujemy pieprzem ziolowym, papryka, curry i najdelikatniej vegeta, dodajemy kilka kropel sosu sojowego, ewentualnie przecier pomidorowy do smaku, mieszamy, po czym dodajemy pomidory i pokrojony w kosteczke czosnek i wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy na malym ogniu, Gdy wszystko będzie miekkie, dodajemy starty ser zolty, tak aby się rozpuścił, przyprawe meksykanska i ewentualnie doprawiamy innymi przyprawami, można dodac sok z cytryny. Podajemy z makaronem ryzowym i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
mania
Jolanta27
Pyza
zuzi
Sarenka
Mam nadzieje zuzi, ze sprobujesz. Kiedy moj slubny sproboowal to danie, powiedzial : otwieramy restauracje. Moze zabrzmialo to nieskromnie, ale to co przygotowalam, zniknelo w mgnieniu oka :)
mtm03