Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Makaron ryzowy w krewetkowym leczo

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Delikatna, lekko kwasna słodycz dla podniebienia…

Makaron ryzowy w krewetkowym leczo

Składniki:

Makaron ryzowy w krewetkowym leczo

 

  • ok. 100-150g krewetek w zalewie,
  • 100g makaronu ryzowego,
  • 2-3 papryki,
  • 2-3 cebule,
  • 3-4 pomidory,
  • 2 lodygi selera,
  • 2 zabki czosnku,
  • duza garść startego, żółtego sera,
  • sól, sok z cytryny, vegeta, sos sojowy, pieprz ziolowy, papryka, curry, przyprawa meksykanska, mozna dodac
  • peczek kopru,
  • olej do smazenia.

 

Sposób przygotowania:

Makaron ryzowy w krewetkowym leczo
Makaron ryzowy sporządzamy wg przepisu na opakowaniu. Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa obieramy i myjemy, pomidory sparzamy i ściągamy skore. Na patelni posmazamy na oleju cebule z papryka, które posypujemy lyzka cukru i sola. Dodajemy bardzo cienko pokrojona (wczesniej umyta i obrana z ,,nici’’) łodygę selera, mieszamy, lekko posypujemy pieprzem ziolowym, papryka, curry i najdelikatniej vegeta, dodajemy kilka kropel sosu sojowego, ewentualnie przecier pomidorowy do smaku, mieszamy, po czym dodajemy pomidory i pokrojony w kosteczke czosnek i wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy na malym ogniu, Gdy wszystko będzie miekkie, dodajemy starty ser zolty, tak aby się rozpuścił, przyprawe meksykanska i ewentualnie doprawiamy innymi przyprawami, można dodac sok z cytryny. Podajemy z makaronem ryzowym i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.