pchelka79

pchelka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

makaron ryżowy w sakiewkach

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

zdrowe i kolorowe sakiewki od kozy

makaron ryżowy w sakiewkach

Składniki:

makaron ryżowy w sakiewkach

 

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mini gołka zakopiańska
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • słodki sos chili
  • sos sojowy
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz, kurkuma

 

Sposób przygotowania:

makaron ryżowy w sakiewkach
• makaron wrzucić do zagotowanej wody z dodatkiem kurkumy na około 3 minuty, • następnie odcedzić, przelać zimną wodą, pociąć na mniejsze kawałki, • wrzucić do miski, • ananasa, seler i paprykę pokroić w kostkę, wymieszać z makaronem, • przyprawić solą i pieprzem, dodać łyżeczkę sosu sojowego, 2 łyżki sosu chili i sok z limonki, wymieszać, • szczypior zalać gorącą wodę na chwilę (żeby zmiękł), • gołkę zakopiańską zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, • wiórki uprażyć na suchej patelni, • papier ryżowy po kolei zanurzać na moment w ciepłe wodzie, • na każdym arkuszu układać porcje makaronu, wiórek kokosowych i sera, • zebrać papier na końcach w mieszek i związać szczypiorkiem, • tak postępować z każdym arkuszem papieru ryżowego

Tagi:

makaron sosy