eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Makaron Eli z kurczakiem i sosem szpinakowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam makaron ze smażonym kurczakiem i sosem szpinakowo śmietanowym. Takie danie bardzo lubią moje wnuki.

Makaron Eli z kurczakiem i sosem szpinakowym

Składniki:

Makaron Eli z kurczakiem i sosem szpinakowym

mięso

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka - około 600 g
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 8 łyżek oleju rzepakowego

sos

makaron

  • 400 g makaronu pióra pełnoziarnisty
  • sól

Sposób przygotowania:

Makaron Eli z kurczakiem i sosem szpinakowym

przygotowanie mięsa

Makaron Eli z kurczakiem i sosem szpinakowym
Do pokrojonej piersi dodać przyprawy, wymieszać i odstawić na 2 godziny.

Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić w słupki.

Do mięsa dodać czosnek granulowany, przyprawę do kurczaka i paprykę. Całość wymieszać i odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć kurczaka. Kurczaka wyjąć łyżką cedzakową do miski, tłuszcz zachować.

przygotowanie sosu

Makaron Eli z kurczakiem i sosem szpinakowym
Obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Szpinak rozmrozić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie sosu cd

Makaron Eli z kurczakiem i sosem szpinakowym
Na tłuszczu z mięsa usmażyć cebulę i czosnek.

Do tłuszczu ze smażenia dodać cebulę i czosnek. Całość przesmażyć.

przygotowanie sosu cd

Makaron Eli z kurczakiem i sosem szpinakowym
Rozmrożony szpinak dodać do cebuli i czosnku.

Do cebuli i czosnku dodać odmrożony szpinak i chwilę smażyć razem.

przygotowanie sosu cd

Makaron Eli z kurczakiem i sosem szpinakowym

Do szpinaku wlać śmietanę, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

przygotowanie sosu cd

Makaron Eli z kurczakiem i sosem szpinakowym

Sos gotować na małym ogniu aż lekko zgęstnieje.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Makaron dodać do sosu i wymieszać. Wyłożyć makaron na talerze. Na makaron położyć usmażone mięso. Smacznego!


Tagi:

danie makaron