CarpeCatino

CarpeCatino

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Pełnoziarniste penne z sosem szpinakowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad, w którym zwykły makaron zastępuje pełnoziarnisty będący zdrowszą alternatywą. A do tego wszystkiego - szpinak.

Pełnoziarniste penne z sosem szpinakowym

Składniki:

Pełnoziarniste penne z sosem szpinakowym

 

  • 500g pełnoziarnistego penne
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 6 czubatych łyżek śmietany 18%
  • łyżeczka suszonej, otartej bazylii
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 plasterki żółtego sera, który dobrze się roztopi
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste penne z sosem szpinakowym
Na głębokiej patelni roztop masło i dodaj do niego mrożony szpinak. Przesmażaj go do momentu, aż zrobi się "papka".

Gdy szpinak się przesmaży wciśnij do niego 5-6 ząbków czosnku. Całość pozostaw pod przykryciem na niewielkim ogniu.

W osolonej wodzie ugotuj makaron.

Dodaj do szpinaku śmietanę, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym, wsyp bazylię. Dokładnie wymieszaj.

Odcedź ugotowany al dente makaron i razem z rozdrobnionym serem dodaj do szpinaku, wymieszaj i zestaw z ognia.

Tagi:

sery szpinak ser