Sposób przygotowania:
Makaron w sosie czosnkowym z mozzarellą
Pora oczyścić, drobno pokroić, czosnek obrać, drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pora, zeszklić, dodać czosnek chwilę razem przesmażyć i dodać pół szklanki mleka. Zmniejszyć ogień i dusić chwilę aż por zmięknie. W międzyczasie mozzarellę zetrzeć na tarce, do kubeczka wbić 2 jajka, dodać kremówkę, roztrzepać. Makaron ugotować na pół twardo. Odcedzić. Na patelnię wlać jajka roztrzepane ze śmietaną, dodać soli, pieprzu, suszonej bazylii, wrzucić makaron i mozzarellę, wymieszać wszystko razem, dusić minutkę aż sos zgęstnieje.Gorący makaron nałożyć na talerze, udekorować świeżą bazylią