Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Makaron w sosie pieczarkowo-cukiniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wymyślone przeze mnie danie z pozostałości w lodówce

Makaron w sosie pieczarkowo-cukiniowym

Składniki:

Makaron w sosie pieczarkowo-cukiniowym

 

  • 200g makaronu
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 300 g mięsa z rosołu
  • 1 mała cukinia
  • 100g serka topionego
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • tarty żółty ser do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie pieczarkowo-cukiniowym
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. warzywa obrać i pokroić w kostkę. Cebulę zrumienić na łyżce oleju, dodać pieczarki i cukinię, Smażyć chwilę, odparować lekko. Mięso z z rosołu pozbawić kości i skóry, podzielić na mniejsze części, dodać do warzyw. Mąkę i serek topiony zmiksować z wodą, dodać śmietanę, ponownie zmiksować, wlać na patelnię. Dusić do zgęstnienia sosu, doprawić solą, pieprzem. Ugotowany makaron wrzucić do sosu, zamieszać, nałożyć na talerze, posypać każdą porcję serem żółtym