Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Makaron w sosie pieczarkowo-serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja pierwsza przygoda z sosem grzybowym

Makaron w sosie pieczarkowo-serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron w sosie pieczarkowo-serowym

 

  • 6 szt pieczarek
  • 100 gram sera żółtego (gouda)
  • 100 gram makaronu penne
  • 1 łyżka śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka Sereka philadelphia
  • pieprz
  • Sól
  • 1/2 szt cebuli białej
  • 2 łyżki cebulek marynowanych
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie pieczarkowo-serowym
Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w kostkę. Gotujemy makaron do miękkości. Na patelni podsmażamy posypane sola i pieprzem pieczarki oraz cebulę. Zalewamy wodą tak by całe grzyby były pokryte, następnie zagotowujemy 20 minut dolewając wodę jeśli zbytnio odparuje. Dodajemy marynowaną cebulkę. Do szklanki zlewamy połowę wody z patelni, dodajemy śmietanę, serek philadelphia i mąkę. Rozrabiamy by nie było grudek i dodajemy do grzybów. Posypujemy wcześniej startym serem, po chwili zdejmujemy z ognia. Nakładamy na makaron.
Makaron w sosie pieczarkowo-serowym
Podrumieniamy grzyby oraz cebulę na patelni
Makaron w sosie pieczarkowo-serowym
Zalewamy patelnie z grzybami wodą i gotujemy
Makaron w sosie pieczarkowo-serowym
Dodajemy marynowane cebulki do smaku
Makaron w sosie pieczarkowo-serowym
Sos zagęszczamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu

Tagi:

makaron sery ser