Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Makaron w stylu rzymskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to klasyczny rzymski sos. Świetnie pasuję do niego szklanka czerwonego wytrawnego wina. Będą nim zachwyceni wielbicieli wątróbki. Dzięki marchewce ma delikatnie słodki smak.

Makaron w stylu rzymskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron w stylu rzymskim

 

  • 400g dowolnego makaronu,
  • 400g mięsa mielonego wołowego,
  • 125 g sprawionych wątróbek drobiowych,
  • 15g suszonych prawdziwków,
  • 100g marchewki mrożonej w kostce Hortex,
  • 1 cebula czerwona,,
  • 1 łodyga selera korzeniowego,
  • 100ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
  • 1 liść laurowy,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia,
  • ewentualnie 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • parmezan do podania

 

Sposób przygotowania:

Makaron w stylu rzymskim
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i selera drobno posiekaj. Wątróbki drobiowe pokrój w drobną kostkę. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, następnie posiekaj je w kostkę, wodę zachowaj. Na oliwie zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone i obsmażaj przez kilka minut, aż będzie rumiane ze wszystkich stron. Podlej je winem i smaż aż wino wyparuję. Wówczas dodaj wątróbkę, grzyby, smaż 2-3 minuty. Całość zalej pomidorami, dodaj liść laurowy i duś pod przykryciem około 1h. Po pół godziny dodaj marchewkę i selera. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Danie podawaj posypane parmezanem. Życzę smacznego!
Makaron w stylu rzymskim
Makaron w stylu rzymskim
Makaron w stylu rzymskim
Makaron w stylu rzymskim
Makaron w stylu rzymskim
Makaron w stylu rzymskim

Tagi:

mięso makaron