Sposób przygotowania:
Makaron wigilijny z suszem owocowym
Makaron ugotować we wrzątku, lekko posolić i ugotowany zahartować zimną wodą i przelać na durszlak. Pozostawić do osączenia i nałożyć osączony na talerze.
Susz z owoców mieszanka : gruszka, jabłko, śliwka - przepłukać i odlać wodę, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Pozostawić do rana z czystą wodą aby napęczniały owoce.
Rano zagotować, dodać rodzynki, morele. Gotować około 20 minut, pod koniec przyprawić miodem, laską waniliową, cynamonem, dodać całe lub zgniecione goździki. Wsypać cukier do smaku, zagotować.
Można dodać do smaku soku z cytryny lub kwasku cytrynowego dla wzmocnienia smaku. Zalewać przygotowany na talerzach makaron razem z owocami w wywarze. Podawać ciepłe na wigilijny stół.
Smacznego.
Susz z owoców mieszanka : gruszka, jabłko, śliwka - przepłukać i odlać wodę, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Pozostawić do rana z czystą wodą aby napęczniały owoce.
Rano zagotować, dodać rodzynki, morele. Gotować około 20 minut, pod koniec przyprawić miodem, laską waniliową, cynamonem, dodać całe lub zgniecione goździki. Wsypać cukier do smaku, zagotować.
Można dodać do smaku soku z cytryny lub kwasku cytrynowego dla wzmocnienia smaku. Zalewać przygotowany na talerzach makaron razem z owocami w wywarze. Podawać ciepłe na wigilijny stół.
Smacznego.