Sposób przygotowania:
Makaron z makiem na Wigilię
Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie. Hartujemy zimną wodą i odlewamy na durszlaku, pozostawiamy do osaczenia.
Mak dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem, osączamy na drugi dzień na sicie. Mielimy trzykrotnie, podgrzewamy na maśle klarowanym w garnku z grubym dnem mak. Dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia jeszcze gorący. Dodajemy resztę składników i bakalie, miód, mieszamy, przyprawiamy do smaku i łączymy razem z osączonym makaronem.
Możemy przygotować takie danie dzień wcześniej.
Smacznego
Mak dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem, osączamy na drugi dzień na sicie. Mielimy trzykrotnie, podgrzewamy na maśle klarowanym w garnku z grubym dnem mak. Dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia jeszcze gorący. Dodajemy resztę składników i bakalie, miód, mieszamy, przyprawiamy do smaku i łączymy razem z osączonym makaronem.
Możemy przygotować takie danie dzień wcześniej.
Smacznego