jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Makaron z makiem na Wigilię

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To tradycyjne danie wigilijne jest zawsze w moim domu na wigilię. Przygotowuję go dzień wcześniej i później podgrzewam.

Makaron z makiem na Wigilię Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z makiem na Wigilię

 

  • Makaron 150 g
  • mak 200 g
  • miód prawdziwy 2-3 łyżki
  • rodzynki 1 garść
  • orzechy włoski lub laskowe 1 garść
  • cukier 2 -3 łyżki olejem migdałowy
  • masło klarowane 2 łyżki
  • daktyle 5-6 szt.
  • migdały 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Makaron z makiem na Wigilię
Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie. Hartujemy zimną wodą i odlewamy na durszlaku, pozostawiamy do osaczenia. 

Mak dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem, osączamy na drugi dzień na sicie. Mielimy trzykrotnie, podgrzewamy na maśle klarowanym w garnku z grubym dnem mak. Dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia jeszcze gorący. Dodajemy resztę składników i bakalie, miód, mieszamy, przyprawiamy do smaku i łączymy razem z osączonym makaronem.

Możemy przygotować takie danie dzień wcześniej.

Smacznego
Makaron z makiem na Wigilię
Mak oczywiści musi być zmielony trzy krotnie
Makaron z makiem na Wigilię
Do maku dodaję rodzynki, miód prawdziwy, orzechy, migdały