ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Makaron z bakłażanem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znowu szybko,ale też smacznie i zdrowo

Makaron z bakłażanem i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z bakłażanem i pomidorami

 

  • na 1 porcję:
  • ok.100 g dowolnego makaronu (ja użyłam grubego spaghetti-bucatini)
  • 2 pomidory
  • 0,5 niewielkiego bakłazana
  • kilka łyżek passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • pieprz
  • mielona słodka papryka
  • kilka listków świezej bazylii
  • opcjonalnie:0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Makaron z bakłażanem i pomidorami
na głęboką patelnię wlewamy oliwe i wrzucamy na pół minuty przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wrzucamy bakłazana pokrojonego w kostkę, podsmażamy około 5 minut. Obrane i pokrojone w kostkę pomidory dodajemy na patelnię i wlewamy kilka łyzek passaty, całość dusimy kilka minut do miękkości bakłażana.Mkaron gotujemy al dente. W międzyczasie doprawiamy wszystkimi przyprawami do smaku.Gdy makaron jest gotowy dodajemy go na patelnie, mieszamy, podsmażamy razem minutę i gotowe. Przekładamy na talerz, dodajemy listki bazylii.Smacznego:)
Makaron z bakłażanem i pomidorami
zaczynamy od podsmazania bakłażana na patelni
Makaron z bakłażanem i pomidorami
po ok.5 minutach dodajemy pokrojone pomidory
Makaron z bakłażanem i pomidorami
gotujemy swój ulubiony makaron al dente
Makaron z bakłażanem i pomidorami
na koniec wszystko mieszamy razem z makaronem