Sposób przygotowania:
Makaron z grillowaną cukinią i krewetkam
Ugotowane krewetki obierz ze skorupek, skrop cytryną i dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut. 2/3 cukinii pokrój w skośne plastry o grubości 1/2 cm. Posmaruj z obu stron oliwą, posyp grubo zmielonym pieprzem i piecz na grillu lub w piekarniku do miękkości. Resztę cukinii pokrój w cienkie słupki, posól delikatnie i odstaw na sicie. Odsącz dokładnie na kuchennym papierze. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć odsączoną cukinię i smaż na dość dużym ogniu aż będzie chrupiąca. Dodaj krewetki z zalewą, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. W tym czasie ugotuj makaron - al dente - wg przepisu na opakowaniu. Do krewetek na patelni wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Dodaj 2 - 3 łyżki oliwy i utrzymuj w cieple. Odcedzony makaron włóż na patelnię i na niedużym ogniu wymieszaj, aż cały otoczy się oliwą. Na talerze wyłóż grillowaną cukinię i makaron. Podawaj ze schłodzonym białym winem.