Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Makaron z grillowaną cukinią i krewetkam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przywieziony z Ligurii makaron Trofiette 4 sapori ze smażonymi krewetkami i grillowaną cukinią. Czy może być coś lepszego na letni obiad?

Makaron z grillowaną cukinią i krewetkam Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z grillowaną cukinią i krewetkam

 

  • Składniki dla 3 osób:
  • makaron (dowolny, ale raczej z cieńszych) - ok. 10 dag na osobę
  • 20 dag ugotowanych krewetek
  • średnia cukinia
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół szklanki białego wina (ok. 100 ml)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Makaron z grillowaną cukinią i krewetkam
Ugotowane krewetki obierz ze skorupek, skrop cytryną i dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut. 2/3 cukinii pokrój w skośne plastry o grubości 1/2 cm. Posmaruj z obu stron oliwą, posyp grubo zmielonym pieprzem i piecz na grillu lub w piekarniku do miękkości. Resztę cukinii pokrój w cienkie słupki, posól delikatnie i odstaw na sicie. Odsącz dokładnie na kuchennym papierze. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć odsączoną cukinię i smaż na dość dużym ogniu aż będzie chrupiąca. Dodaj krewetki z zalewą, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. W tym czasie ugotuj makaron - al dente - wg przepisu na opakowaniu. Do krewetek na patelni wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Dodaj 2 - 3 łyżki oliwy i utrzymuj w cieple. Odcedzony makaron włóż na patelnię i na niedużym ogniu wymieszaj, aż cały otoczy się oliwą. Na talerze wyłóż grillowaną cukinię i makaron. Podawaj ze schłodzonym białym winem.
Makaron z grillowaną cukinią i krewetkam
Liguryjski makron - rękodzieło. Ale do potrawy może być inny.
Makaron z grillowaną cukinią i krewetkam
Gotowane krewetki wystarczy obrać ze skorupek.
Makaron z grillowaną cukinią i krewetkam
Etap 3