Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makaron z groszkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos pieczarkowy z groszkiem można podawać z innym gatunkiem makaronu.

Makaron z groszkiem i pieczarkami

Składniki:

Makaron z groszkiem i pieczarkami

 

  • 30 dag makaronu spaghetti
  • 25 dag pieczarek
  • 20 dag gotowanej szynki
  • 1 cebula
  • 1 szkl groszku konserwowego
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag utartego żółtego sera
  • 200 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron z groszkiem i pieczarkami
W rondelku rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie wsypać pokrojone pieczarki i smażyć około 10 minut. Do usmażonych pieczarek wlać śmietankę, wsypać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę mieloną, połowę żółtego sera, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, zagotować. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzić. Wsypać do sosu, wymieszać, rozłożyć na talerze, posypać pozostałym serem.