Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pełnoziarnista lazania z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne pełnoziarniste płaty lazani przełożone pachnącymi tymiankiem grzybami i zapieczone pod pysznym sosem beszamelowym to fajna propozycja na jesienny niedzielny ( i nie tylko ) obiad ;)

Pełnoziarnista lazania z grzybami leśnymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarnista lazania z grzybami leśnymi

 

  • ½ opakowania makaronu lazania pełnoziarnistego
  • 2 cebule
  • 750 gram grzybów leśnych
  • 1 gałązka tymianku
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz
  • Beszamel:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 750 ml mleka
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ szklanki startego parmezanu lub żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnista lazania z grzybami leśnymi
Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim przez 5 minut pokrojoną w kostkę cebulę. Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, gałązkę tymianku, wlewamy wodę i dusimy wszystko razem pod przykryciem około 45 minut.

Po tym czasie grzyby odkrywamy, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem i odparowujemy (jeśli nadal jest w nich woda ). W rondelku rozpuszczamy masło – kiedy masło się rozpuści dodajemy mąkę kłaczymy energicznie składniki tak aby nie powstały grudki. Kiedy składniki dokładnie się połączą wlewamy do nich mleko i cały czas mieszając gotujemy około 15 minut aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

Zarooodporne prostokątne naczynie smarujemy masłem, na spód wykładamy płaty makaronu lazania (nie ugotowane ), na warstwie makaronu kładziemy warstwę grzybów, na nią wlewamy porcję sosu beszamelowego i czynność powtarzamy dwukrotnie.

Ostatnią warstwę ma tworzyć beszamel, który posypujemy startym parmezanem lub serem żółtym. Tak przygotowaną lazanie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut (chyba, że producent makaronu zaleca inaczej ).

Upieczoną lazanię wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, aby trochę przestygła (będzie łatwiej się kroić ) i serwujemy ; )
Pełnoziarnista lazania z grzybami leśnymi
Pokrojoną w kosttkę cebulę przesmażamy na maśle
Pełnoziarnista lazania z grzybami leśnymi
Dodajemy pokrojone grzyby i gałązkę tymainku
Pełnoziarnista lazania z grzybami leśnymi
Na płaty ciasta wykładamy porcję farszy grzybowego
Pełnoziarnista lazania z grzybami leśnymi
Zalewamy je sosem beszamelowym i posypujemy startym serem