Sposób przygotowania:
Pełnoziarnista lazania z grzybami leśnymi
Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim przez 5 minut pokrojoną w kostkę cebulę. Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, gałązkę tymianku, wlewamy wodę i dusimy wszystko razem pod przykryciem około 45 minut.
Po tym czasie grzyby odkrywamy, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem i odparowujemy (jeśli nadal jest w nich woda ). W rondelku rozpuszczamy masło – kiedy masło się rozpuści dodajemy mąkę kłaczymy energicznie składniki tak aby nie powstały grudki. Kiedy składniki dokładnie się połączą wlewamy do nich mleko i cały czas mieszając gotujemy około 15 minut aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Zarooodporne prostokątne naczynie smarujemy masłem, na spód wykładamy płaty makaronu lazania (nie ugotowane ), na warstwie makaronu kładziemy warstwę grzybów, na nią wlewamy porcję sosu beszamelowego i czynność powtarzamy dwukrotnie.
Ostatnią warstwę ma tworzyć beszamel, który posypujemy startym parmezanem lub serem żółtym. Tak przygotowaną lazanie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut (chyba, że producent makaronu zaleca inaczej ).
Upieczoną lazanię wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, aby trochę przestygła (będzie łatwiej się kroić ) i serwujemy ; )
Po tym czasie grzyby odkrywamy, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem i odparowujemy (jeśli nadal jest w nich woda ). W rondelku rozpuszczamy masło – kiedy masło się rozpuści dodajemy mąkę kłaczymy energicznie składniki tak aby nie powstały grudki. Kiedy składniki dokładnie się połączą wlewamy do nich mleko i cały czas mieszając gotujemy około 15 minut aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Zarooodporne prostokątne naczynie smarujemy masłem, na spód wykładamy płaty makaronu lazania (nie ugotowane ), na warstwie makaronu kładziemy warstwę grzybów, na nią wlewamy porcję sosu beszamelowego i czynność powtarzamy dwukrotnie.
Ostatnią warstwę ma tworzyć beszamel, który posypujemy startym parmezanem lub serem żółtym. Tak przygotowaną lazanie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut (chyba, że producent makaronu zaleca inaczej ).
Upieczoną lazanię wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, aby trochę przestygła (będzie łatwiej się kroić ) i serwujemy ; )