Sposób przygotowania:
Makaron z kalafiorem w sosie serowym i pistacjami
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kalafiora myjemy i dzielimy go na małe różyczki. Zagotowujemy wodę, solimy ją i gotujemy kalafiora około 8-10 minut, ma pozostać twardawy. Wyjmujemy go na durszlak i na chwilkę odstawiamy. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do niej wodę z gotowania kalafiora. Zagotowujemy i do całości dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy uważając, aby śmietana się nie zważyła. Kolejno dodajemy żółty ser i gotujemy chwilkę na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i gałką. Do sosu dodajemy różyczki kalafiora, dokładnie mieszamy, aż sos je pokryje. Na talerz wykładamy porcję makaronu, polewamy sosem i posypujemy posiekanymi pistacjami. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Sos można również wymieszać z makaronem i dopiero wtedy nakładać na talerzyki. 2) W formie żaroodpornej możemy ułożyć makaron, wyłożyć nasz sos i zapiec około 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wierzch posypać pistacjami. W ten sposób otrzymamy szybką i smaczną zapiekankę.