czosnekwpomidorach

czosnekwpomidorach

Szef Kuchni
[Przepisów: 15]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Makaron z kalafiorem, anchois i winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To niespotykane połączenie smaków jest wyjątkowo pyszne. Polecam i zapraszam.

Makaron z kalafiorem, anchois i winogronami

Składniki:

Makaron z kalafiorem, anchois i winogronami

 

  • 3/4 opakowania makaronu spaghetti Mamma Mia
  • 1 duży kalafior
  • 1 duża cebula obrana i pokrojona w kostkę
  • szczypta szafranu
  • 6 filecików anchois w oleju, odsączonych
  • kiść winogron bezpestkowych, przekrojonych na pół
  • 15 dag świeżo startego sera gruyere
  • 75 g orzechów macadamia, lekko rozbitych w moździerzu
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

Makaron z kalafiorem, anchois i winogronami
Szafran rozpuść we wrzątku. Odetnij różyczki z kalafiora i ugotuj w osolonej wodzie. Wyjmij łyżką cedzakową i w tej samej wodzie ugotuj makaron, prawie al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i dodaj fileciki anchois. Smaż razem chwilę, dodaj ser gruyere, szafran oraz orzechy macadamia. Gdy ser się rozpuści i powstanie sos, dodaj kalafiora i winogrona. Dokładnie zamieszaj i dporaw do smaku. Połącz sos z odcedzonym makaronem. Na talerzu posyp makaron świeżo zmielonym pieprzem oraz kilkoma pokrojonymi w paseczki listkami bazylii. Smacznego!:)