nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Makaron z kapustą kiszoną.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i niezbyt wymagające danie, które łatwo można odgrzać. Dodatek majeranku sprawi, że danie będzie mniej ciężkostrawne.

Makaron z kapustą kiszoną.

Składniki:

Makaron z kapustą kiszoną.

 

  • kapusta kiszona ok. 60 dag
  • 2 cebule
  • 1 kiełbasa
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju
  • makaron kolanka 1/2 op.
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Makaron z kapustą kiszoną.
1. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Gdy zacznie się gotować wrzucamy na nią pokrojoną i odciśniętą kapustę. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem ok. 15- 20 minut. Odcedzamy. 2. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, tak długo, by był półtwardy. Odcedzamy. 3. Cebulę, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. 4. Na patelni rozgrzewamy olej i złocimy cebulkę. Dorzucamy kiełbasę z boczkiem i przesmażamy, aż wszystko się zarumieni. Dodajemy kapustę, dokładnie mieszamy. Przesmażamy. 5. Po kilku minutach dodajemy makaron, wszystko łączymy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zostawiamy na gazie jeszcze kilka minut, często mieszamy. Podajemy na ciepło.