karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Makaron z kurczakiem i brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Składniki na ok. 4-5 porcji

Makaron z kurczakiem i brukselką

Składniki:

Makaron z kurczakiem i brukselką

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • ok. 15 brukselek
  • mała marchewka lub pół dużej
  • opakowanie makaronu (kształt wg uznania)
  • szczypta koperku
  • szczypta luczyku
  • łyżka oleju
  • cukier, sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z kurczakiem i brukselką
Filet umyć i pokroić na płaskie, nieduże kawałki. Posolić, delikatnie popieprzyć i usmażyć na patelni, wystarczy tylko, żeby z wierzchu się podsmażyły. W tym czasie umyć brukselkę, oskrobaną marchewkę pokroić w plasterki i w półksiężyce. Ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli i płaskiej łyżeczki cukru. Do podsmażonego kurczaka wlać szklankę wody. Zagęścić jeszcze drugą szklanką z mąką i doprawić koperkiem i lubczykiem. Nie gotować, gdyż kurczak zrobi się suchy. Podgrzewać wyłącznie na małym ogniu. W międzyczasie ugotować makaron w wodzie z dodatkiem łyżki oleju i łyżeczki soli. Ugotowaną brukselkę z marchewką odcedzić. Gotowy makaron układać w głębokim talerzu polać kurczakiem z sosem i na wierzchu ułożyć brukselkę z marchewką.