czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Makaron z kurkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne, bardzo szybkie danie, idealne na jesienny obiad, gdy kurek mamy pod dostatkiem:) My bardzo je lubimy.

Makaron z kurkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron z kurkami

 

  • 250g makaronu świderki,
  • 300g kurek,
  • szklanka śmietanki 36%,
  • 100g żółtego sera,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 szklanki rosołu,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Makaron z kurkami
Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulką ładnie się zeszkli dodać oczyszczone i umyte kurki (większe pokroić). Dusić, aż grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Wymieszać z makaronem lub podawać makaron polany sosem.
Makaron z kurkami
Cebulkę z czosnkiem zeszklić, dodać kurki

Tagi:

makaron sery ser