jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Makaron z kurkami w śmietanie.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To danie często gości jesienią na moim stole - makaron z grzybami leśnymi w śmietanie.

Makaron z kurkami w śmietanie. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z kurkami w śmietanie.

 

  • 200 g makaronu (rurki, świderki, muszelki itp.)
  • 250 kurek
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka maki pszennej
  • sól, pieprz biały do smaku
  • twardy ser typu parmezan
  • listki pietruszki do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z kurkami w śmietanie.
Grzyby czyścimy, większe sztuki przecinamy na mniejsze części i smażymy na rozgrzanym na patelni maśle. Po chwili zalewamy słodką śmietanką, lekko solimy i pieprzymy - dusimy do miękkości. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Mąkę mieszamy w małej ilości wody i dodajemy w takiej ilości, by zagęścić sos. Podajemy makaron polany sosem śmietanowym z kurkami , posypany wiórkami sera i listkami pietruszki.
Makaron z kurkami w śmietanie.
Grzyby smażymy na rozgrzanym na patelni maśle
Makaron z kurkami w śmietanie.
Zalewamy je słodką śmietanką, lekko solimy i pieprzymy
Makaron z kurkami w śmietanie.
Podajemy makaron polany sosem śmietanowym z kurkami , posypany wiórkami sera i listkami pietruszki.