Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makaron z mielonym mięsem i żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Makaron z mięsem i serem to smaczne i bardzo sycące danie. Można go przygotować wcześniej a następnie odgrzać.

Makaron z mielonym mięsem i żółtym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z mielonym mięsem i żółtym serem

 

  • 30-35 dag makaronu wstążki
  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do zup w płynie
  • 10-15 dag startego żółtego sera

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z mielonym mięsem i żółtym serem
Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso i razem podsmażyć około 10 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, zmiksowane pomidory z puszki, zioła prowansalskie, przyprawy. Wymieszać i dusić około 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, połączyć z mięsem, wymieszać, doprawić do smaku. Gorący wyłożyć na talerze, posypać żółtym serem, podawać.
Makaron z mielonym mięsem i żółtym serem
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać mielone mięso
Makaron z mielonym mięsem i żółtym serem
Wymieszać i podsmażyć przez dziesięć minut
Makaron z mielonym mięsem i żółtym serem
Następnie dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy
Makaron z mielonym mięsem i żółtym serem
Połączyć ze zmiksowanymi pomidorami i dusić około 20 minut