Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Makaron z mięsnym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ugotowany makaron podany z sosem z mieloną wieprzowiną, cebulą i ketchupem... Pomysł na smaczny, szybki w przygotowaniu obiad:)

Makaron z mięsnym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z mięsnym sosem

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • ok. 10 dkg wędzonego boczku
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do spaghetti
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 300 g ketchupu pikantnego
  • ok. 300 g makaronu
  • żółty ser - wg uznania

Sposób przygotowania:

Makaron z mięsnym sosem
Do mięsa (można użyć np. zmielonej szynki lub łopatki) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek granulowany, trochę soli i pieprzu, jajko i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszać. Boczek pokroić w kostkę, lekko zrumienić na odrobinie rozgrzanego oleju. Dodać do niego mięsną masę. Smażyć razem kilka minut, cały czas mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa dodać przyprawę do spaghetti, mieloną paprykę i ketchup, wlać 1 szklankę wody. Wszystko gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 5 minut. Dowolny długi makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Porcje makaronu polewać mięsnym sosem. Na wierzchu każdej porcji rozsypać żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach.
Makaron z mięsnym sosem
Mięso mielone z dodatkiem jajka pokrojonej cebuli i przypraw.
Makaron z mięsnym sosem
Pokrojony w kostkę boczek lekko zrumieniony na odrobinie oleju.
Makaron z mięsnym sosem
Mięsna masa dodana do zrumienionego boczku i podsmażona.
Makaron z mięsnym sosem
Przyprawy i ketchup dodane do podsmażonego mięsa.