Sposób przygotowania:
Makaron z pesto z jarmużu
Nastawiamy wodę na makaron, solimy i gotujemy go al dente, odcedzamy.
Jarmuż płuczemy, odrywamy zdrewniałe łodygi, kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanych dwóch łyżkach oliwy.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jarmuż. Dusimy jeszcze przez minutę.
Wrzucamy zawartość patelni do blendera. Dodajemy pestki słonecznika i orzechy włoskie.
Blendujemy dolewając stopniowo oliwy. Przekładamy pesto na patelnię, przyprawiamy pieprzem i solą himalajską. Dodajemy makaron, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.
Gotowe danie posypujemy startym parmezanem.
Jarmuż płuczemy, odrywamy zdrewniałe łodygi, kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanych dwóch łyżkach oliwy.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jarmuż. Dusimy jeszcze przez minutę.
Wrzucamy zawartość patelni do blendera. Dodajemy pestki słonecznika i orzechy włoskie.
Blendujemy dolewając stopniowo oliwy. Przekładamy pesto na patelnię, przyprawiamy pieprzem i solą himalajską. Dodajemy makaron, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.
Gotowe danie posypujemy startym parmezanem.