Sposób przygotowania:
Makaron z jarmużowym pesto
Liście jarmużu dokładnie umyć i osączyć. Usunąć twarde części i podzielić na małe kawałki. Rozdrobniony jarmuż przełożyć do rozdrabniacza. Dodać pestki słonecznika i dyni, ziarna można wcześniej uprażyć na suchej patelni.
Dodać także olej rzepakowy i sezamowy. Zmiksować aż składniki uzyskają konsystencję papki. Następnie dodać czosnek oraz drobno starty ser. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem ( ja dałam tylko trochę pieprzu), dodać też nieco oleju gdyby pesto wyszło za gęste. Jeszcze raz zmiksować.
Makaron ugotować al'dente. Osączyć z nadmiaru wody. Do gorącego makaronu dodać pesto. Wyszło mi ok 8 łyżek pesto, do makaronu dodałam 5.
Dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze. Posypać drobno startym serem pecorino i podawać.
Dodać także olej rzepakowy i sezamowy. Zmiksować aż składniki uzyskają konsystencję papki. Następnie dodać czosnek oraz drobno starty ser. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem ( ja dałam tylko trochę pieprzu), dodać też nieco oleju gdyby pesto wyszło za gęste. Jeszcze raz zmiksować.
Makaron ugotować al'dente. Osączyć z nadmiaru wody. Do gorącego makaronu dodać pesto. Wyszło mi ok 8 łyżek pesto, do makaronu dodałam 5.
Dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze. Posypać drobno startym serem pecorino i podawać.