Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Makaron z selerem naciowym, pieczarkami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki w przygotowaniu, a przy tym smaczny i pożywny obiad. Podany z parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.

Makaron z selerem naciowym, pieczarkami i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z selerem naciowym, pieczarkami i papryką

 

  • seler naciowy 4 łodygi
  • cebula 1 szt
  • papryka 1 mała szt
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • pieczarki 100 gram
  • Pomidory krojone z puszki 1 puszka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • sól ziołowa
  • sól
  • pieprz
  • makaron Tagliatelle 250-300 gram
  • parmezan
  • szczypiorek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Makaron z selerem naciowym, pieczarkami i papryką
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz seler naciowy pokrojony w plasterki. Dusimy 5 minut.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i dodajemy do reszty składników. Dusimy 5 minut.

Dodajemy pomidory w puszce i przyprawy. Dusimy 10 minut.

Na koniec dodajemy makaron, mieszamy i podsmażamy jeszcze 1-2 minuty.

Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
Makaron z selerem naciowym, pieczarkami i papryką
Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz seler naciowy pokrojony w plasterki. Dusimy 5 minut.
Makaron z selerem naciowym, pieczarkami i papryką
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i dodajemy do reszty składników. Dusimy 5 minut.
Makaron z selerem naciowym, pieczarkami i papryką
Dodajemy pomidory w puszce i przyprawy. Dusimy 10 minut.
Makaron z selerem naciowym, pieczarkami i papryką
Na koniec dodajemy makaron, mieszamy i podsmażamy jeszcze 1-2 minuty.

Tagi:

danie