kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 751]

Makaron z pesto z liści rzodkiewek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo pyszny makaron z pesto. które przygotowałam z liści rzodkiewek. Polecam na obiad.

Makaron z pesto z liści rzodkiewek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z pesto z liści rzodkiewek

na pesto

  • 60 gram orzechów ziemnych
  • 60 gram liści rzodkiewek
  • 2 ząbeki czosnku
  • 4 łyżki parmezanu
  • 15 łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól - do smaku

ponadto:

  • makaron spaghetti
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • listki rzodkiewki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaron z pesto z liści rzodkiewek
Od liści rzodkiewek odrywamy ogonki i myjemy, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.

Orzechy ziemne obieramy ze skorupki i brązowej skórki, a następnie kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Listki rzodkiewki kroimy.

Do kielicha blendera wlewamy olej i dokładamy orzechy blendujemy. Dokładamy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładamy do miski i dodajemy pesto, mieszamy.

Przekładamy na talerze i posypujemy startym na małych oczkach tarki parmezanem. Przed podaniem dekorujemy listkami rzodkiewki.
Makaron z pesto z liści rzodkiewek
Listki rzodkiewek pozbawiamy ogonków i myjemy.
Makaron z pesto z liści rzodkiewek
Orzechy ziemne obieramy ze skorupki i skórki.

Tagi:

makaron danie