Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makaron z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Makaron na pewno nie po włosku, bo w połączeniu z pieczarkami

Makaron z pieczarkami

Składniki:

Makaron z pieczarkami

 

  • 30 dag makaron,
  • 50 dag pieczarki,
  • 3 łyżki masło,
  • 15 dag szynka gotowana,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • 3 szt jajka,
  • 1 szt cebula,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Makaron z pieczarkami
Makaron ugotować w osolonej wodzie. W rondlu rozgrzać masło, zrumienić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut. Makaron wymieszać z żółtkami i ubitą pianą z białek, przyprawić do smaku pieprzem. Połowę makaronu włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na makaron wyłożyć pieczarki i pokrojoną w kostkę szynkę, przykryć resztą makaronu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Podawać posypane natką pietruszki, z dodatkiem sosu i sałaty.